Европа може да остане без газови доставки от САЩ, тъй като съществува риск Вашингтон да ги спре по всяко време поради недоволство от местните производители, съобщава La Croix.

Експертите смятат, че Вашингтон може да "спре кранчето“ на Европа по всяко време. Причината е недоволството на местните производители, които смятат, че доставките за Европа водят до поскъпване на вътрешния пазар. Ако републиканците спечелят изборите, проблемът ще бъде решен, твърдят от редакцията.

Мнозина анализатори предупреждават, че Европа става сериозно зависима от американските доставки, като се отказва от руското гориво. На свой ред САЩ рязко увеличиха производството, което се отразява негативно на околната среда, тъй като увеличението на емисиите на парникови газове вече възлиза на 20-45%.

Патрик Пуян от компанията Total Energies добавя, че спирането на доставките на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ може да се окаже истински шок за Европейския съюз. В същото време на спот пазара просто няма заместител на американския газ.