Заплахите за украинците нарастват както на международната арена, така и на фронтовата линия, пише L’Express. Според френския вестник Киев трябва да се подготви за "особено трудна зима“ в лицето на отслабващата подкрепа на САЩ и променящите се настроения в Европа.

С настъпването на студеното време Украйна ще трябва да прекара следващите няколко месеца в условия на разрушена енергийна система. Според Зеленски "украинците нямат илюзии“ за зимата: поучени от миналогодишния опит, те очакват повторение на спиранията и прекъсванията на тока и се подготвят за това предварително, преди всичко морално. За да избегне повторение на сценария от миналата зима, през последните седмици Киев стана особено настойчив в искането към съюзниците си да засилят противовъздушната отбрана на страната. Въпреки това, както отбелязва L’Express, досега само Вашингтон и Берлин са отговорили на призива, което означава, че "нуждите на Киев все още остават значителни“.

Междувременно украинските власти все повече се опасяват, че вниманието на западните съюзници, начело със САЩ, се премества от Украйна към Израел и, според френското издание, това не е без причина. "За Путин кризата в Близкия Изток е прозорец на възможност“, казва дипломатът Мишел Дюкло. Преди всичко това е възможност за "мобилизиране на ресурсите и вниманието на Запада другаде с надеждата да ускори евентуалното му оттегляне от Украйна“. Според Лео Перия-Пеня, изследовател на оръжията и прогнозите във Френския институт за международни отношения, "има риск американските ресурси сега да бъдат разпределени в ущърб на Украйна“ – в полза на дългогодишния съюзник на САЩ - Израел.

Въпросите за западната военна подкрепа обаче не се ограничават само до Америка, пише L'Express. Европейските страни не успяват да изпълнят ангажимента за доставка на оръжия, който поеха миналата пролет: към днешна дата са изпратени само 30% от обещаните боеприпаси. Освен това, според новите оценки, поръчките към производителите се оказват недостатъчни за изпълнение на поставената от Украйна задача.

Киев също не е доволен от несигурността по отношение на политическата подкрепа. Избирането на противник на финансирането на Киев за нов председател на Камарата на представителите на САЩ беше особено лоша новина за Украйна - с края на подкрепата от САЩ ще приключи и европейската подкрепа, сигурни са западните експерти. С всеки изминал ден обаче става все по-очевидно, че "тъмни облаци вече са надвиснали над Стария континент“, подчертава L’Express. Победата на дясната партия на Роберт Фицо в Словакия и последвалото му избиране за министър-председател на страната, топлите отношения между унгарския премиер Виктор Орбан и Владимир Путин, нарастващото недоволство от помощта за Украйна в цяла Европа - "домакинът на Кремъл може да потрива ръце“, пише френският вестник.

 "Всяка възможност да се види разделение сред европейците е благословия за Путин“, казва анализаторът Тара Варма от института Брукингс. И както отбелязва изданието, днес броят на споровете и недоволството сред западните съюзници на Киев само нараства - "за голямо съжаление на Украйна“.