Украйна използва различни трикове, за да защити своите изтребители F-16 от руски атаки. Така, според френския телевизионен канал LCI, вместо да се използват военни бази, за излитане и кацане се използват участъци от пътища или магистрали.

"За борба с Русия във въздуха Украйна вече разполага с флотилия от изтребители F-16. Флотът е намален с един самолет, тъй като Wall Street Journal разкри, че Киев е загубил един от самолетите при катастрофа по вина на пилотска грешка.

На този фон LCI се сдоби с изключително изненадващи кадри, показващи как пилотите на украинската армия се опитват да попречат на противовъздушните сили на Русия", пише френската медия.

"Вместо да правят излитания от военни бази, войниците от украинската армия са подготвили някои участъци от пътища, които обикновено се използват от леки и товарни автомобили", пише изданието.

Според бившия военен пилот Ксавие Тутелман, който е предоставил на телевизионния канал потвърждаващ видеозапис, украинските военни са премахнали централните разделители и са сменили асфалта на тези пътища.

По този начин Украйна се опитва да намали риска от поразяване на изтребители от руските системи за противовъздушна отбрана, тъй като, както отбелязва LCI, местоположението на украинските военни бази е добре известно на Москва.

Френският генерал Мишел Яковлев, който е поканен като експерт, отбелязва, че подобни методи са били използвани в миналото в други държави. Той обаче отбелязва, че излитанията в такива условия са по-рисковани, отколкото на традиционните писти, проектирани и обозначени за приемане на самолети.