Френски официални лица едва ли ще присъстват на откриването на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин. Това заяви в неделя държавният секретар на френското външно министерство Клеман Бон в ефира на телевизионния канал LCI.

"На място ще присъства министърът делегат на спорта Роксана Марасинеану. Не става въпрос за церемонията по откриването, но тя ще бъде там, за да подкрепя нашите спортисти по време на тези Олимпийски игри“, каза държавният секретар. "Това все още не е решено, ние все още се консултираме с нашите европейски партньори, но смятам, че френските представители най-вероятно няма да присъстват на откриването на игрите“.

В отговор на репортерски въпрос дали това е прикрит или частичен дипломатически бойкот, на който Франция официално се противопостави, Бон отговори, че не иска да развива този дебат. Той каза, че "трябва да бъдем по-строги с Китай по определени теми“ и да дадем доста забележими сигнали. "Повечето европейски държави имат идентична стратегия: нулево или умерено присъствие, тоест без държавни или правителствени ръководители на церемонията по откриването“, каза Бон.

Той добави, че САЩ са обявили дипломатически бойкот, което означава отказ да изпратят дипломати или официални лица на церемонията по откриването, но това не е спортен бойкот. Държавният секретар увери, че Франция "няма да бойкотира игрите по отношение на спорта“.

В началото на декември френският президент Еманюел Макрон нарече инициативата на САЩ и редица други държави за дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин неефективна и призова да не се политизира олимпийското движение. Той призова за работа с Международния олимпийски комитет (МОК) за прилагане на Хартата за защита на спортистите и за подпомагане на организацията да извършва работата си в Китай.

На 6 декември САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., което включва отказ да се изпратят официални лица до Китай. Но в същото време на Игрите ще се участват всички американски спортисти. Причината са масовите репресии, приписвани на КНР в Синдзян-Уйгурския автономен огръг. Вашингтон уведоми съюзниците си за плановете, докато Австралия, Великобритания и Канада официално подкрепиха инициативата на САЩ. В отговор Китай заяви, че подобно решение е противоречаща на Олимпийската харта политическа манипулация и обеща да предприеме контрамерки.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. Столицата на Китай беше избрана за място на сесията на МОК в Куала Лумпур на 31 юли 2015 г. Пекин ще бъде първият град в света, който ще бъде домакин както на летните (2008 година), така и на зимните олимпийски игри.

Превод и редакция: Иван Христов