Изявленията на Руската федерация за "съкрушителен ракетен удар" по украинската база са пълни с полуистини, пише в свой материал Kyiv Post.

Изданието припомня, че проруските социални мрежи в понеделник твърдяха, че две ракети са ударили военновъздушна база в Северна Украйна в района на Полтава, в резултат на което са били унищожени седем изтребителя и десетки служители са били убити или ранени. Прегледът на наличните доказателства обаче сочи много по-умерени резултати – заедно с "вдъхновената от Кремъл информационна манипулация“.

"Внимателно редактираното едноминутно видео с дрон, публикувано първоначално в прокремълски канал в Telegram, ... показва военновъздушната база Миргород в района на Полтава, където според руски доклади са детонирали две ракети Искандер-М, оборудвани с касетъчни боеприпаси сред паркирани украински изтребители“, пише изданието.

В същото време Юрий Игнат, бивш говорител на украинските военновъздушни сили, потвърди, че ударите са били нанесени, но отрече съобщенията за значителни щети. Анализаторите на изданието заключиха, че официалната украинска версия на събитията изглежда по-точна, а руските твърдения за унищожаването на няколко украински самолета изглеждат преувеличени - и може би умишлено неверни.

"Видеото показва как една ракета разпръсква касетъчни боеприпаси над югозападната част на летището, а втората ракета удря стоянка в същия район. В първите 30 секунди на видеото, значително увеличени, цели седем изтребители Су-27 се виждат паркирани близо до пистите за рулиране в западната част на летището... В онези части от видеото, където е показан ударът с касетъчни боеприпаси, не се вижда нито един украински самолет, вероятно поради факта, че дронът е бил далеч и зрителното му поле беше ограничено. Но в същата сцена, показана по-рано във видеото, наистина имаше самолети, но нямаше вторични експлозии след удара и някои места за паркиране изглеждат празни", пише медията.

Авторите обобщават, че експлозиите и пожарът след втория ракетен удар най-вероятно са резултат от успешно попадение в готови за използване авиационни боеприпаси, съхранявани на перона на стоянката, а не в украинския изтребител.