Специални сили от групата "Химик" на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) са атакували руска военна база в Сирия в неделя сутринта, 15 септември, според източник на Kyiv Post от военното разузнаване.

Операцията е проведена в югоизточните покрайнини на Алепо. Kyiv Post се е сдобил с ексклузивни кадри.

Базата, обект на нападение от страна на специалните сили, е била използвана от руските сили за производство и тестване на ударни безпилотни летателни апарати, както и за производство на "маскирани самоделни взривни устройства", чиито бойни глави са били съхранявани на мястото, съобщават от ГРУ.

Видеозаписът, получен от Kyiv Post, заснет от служител на разузнаването, зад насип се вижда знамето на ГРУ на разстояние от гараж, използван като руска база. Малко след това в руския обект избухва експлозия, последвана от детонация на боеприпаси.

Военни и експерти по взривове от Kyiv Post разглеждат видеото и смятат, че експлозията е предизвикана по-скоро от изстрел от пушка, отколкото от РПГ, като може би е попаднала в експлозиви, за които ГРУ твърди, че са предварително поставени вътре.

Kyiv Post не успя да провери независимо мястото или времето на нападението, въпреки че изглежда то е извършено в пустинна местност посред бял ден.

В края на юли Kyiv Post получи няколко ексклузивни видеоклипа и снимки, показващи продължаването на специалната операция на подразделенията на ГРУ за унищожаване на руските сили в Сирия.

Според източници на Kyiv Post от специалните служби групата "Химик" е извършила още един комплексен удар по руските сили в Сирия в края на юли 2024 г. Този път целта на атаката е била руска военна техника на летище Кувейр, разположено източно от Алепо.

Какво правят украинските специални сили в Сирия?

"Намесата на Русия в Сирия през 2015 г., която първоначално е насочена към подкрепа на режима на президента Башар Асад по време на гражданската война, води до постоянното разполагане на хиляди руски войници там".

"През есента на миналата година Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна, което потенциално прави силите ѝ в Сирия по-уязвими за украински атаки в региона".

"Поради продължителното си присъствие в региона руснаците са създали множество центрове за набиране на сирийски наемници за войната в Украйна".

"Набирането на наемници се контролира от Центъра за помирение на враждуващите страни и управление на движението на бежанците във военновъздушната база Хмеймим, окупирана от Русия.

Там на наемниците се издават руски паспорти, след което се включват в състава на руските въоръжени сили".

През май 2023 г. началникът на ГРУ генерал-лейтенант Кирил Буданов обещава да "унищожи руските военнопрестъпници навсякъде по света, където могат да се намират".