"В резултат на ракетния удар по окупираната от Русия територия край Донецк на 3 октомври са загинали повече от 20 войници, сред които и шестима офицери от Северна Корея, дошли да се консултират с руските си колеги, съобщават  източници от разузнаването пред Kyiv Post. "Още трима севернокорейски военнослужещи са били ранен".

Според съобщения от руските социални медии, преди ракетния удар руснаците са демонстрирали на севернокорейските представители обучението на личния състав за щурмови действия и отбрана.

Миналата година Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) съобщи за пристигането на ограничен контингент военнослужещи от Северна Корея завзетите от русия територия на Украйна, включително подразделения на инженерните войски, което свидетелства за активно сътрудничество между Русия и Северна Корея.

През септември 2023 г. Центърът за национална съпротива на Украйна съобщи, че Русия планира да доведе севернокорейски граждани в териториите на Донецк и Луганск за строителни работи.

Освен това руският президент Владимир Путин, след като се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун през юни т.г., убеди колегата си от Пхенян да открие "дипломатически мисии в Донецк и Луганск".

Центърът за национална съпротива на Украйна оценява, че "севернокорейците са били поканени, за да осигурят предлагането на работна ръка в тези региони, тъй като войната на Кремъл в Украйна е довела до недостиг на работна ръка в цяла Русия и окупираните територии".