В интервю за Радио "Свобода“, цитирано от УНИАН, бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна в периода 2017-2019 година Кърт Волкър предупреди, че основният въпрос, който трябва да бъде зададен, е не колко струва воденето на войната на ден, а каква ще бъде цената, която ще бъде платена, в случай че Украйна загуби.

Коментарът на Волкър бе в отговор на въпрос колко дълго Западът може да подкрепя финансово Украйна във войната. Дипломатът отбеляза, че този въпрос е грешен и не става дума за средства.

"Това е въпрос, който се задава през цялото време в САЩ и в западните столици. И аз продължавам да казвам на хората в САЩ и други страни, че това е грешен въпрос. Не става въпрос за това колко струва един ден война, а каква е цената, ако Украйна я загуби. Каква цена ще платят украинците? Каква е цената за нашите съюзници от НАТО, които може да бъдат нападнати?", обясни Волкър.

Според него тогава партньорите на Украйна ще трябва да реагират по-активно, отколкото сега. По думите на американския дипломат е необходимо да се мисли за "по-голямата картина и стратегия“ и да се предоставят на Украйна повече ресурси, за да се ускори краят на войната.

"Каква е цената, ако това насърчи Китай да продължи напред и да атакува Тайван, защото те не смятат, че имаме решителността или парите? И това е много по-скъпо предложение. Така че не трябва да мислим колко са разходите всеки ден. Трябва да мислим за по-голямата картина и стратегия, за това какво ще струва повече, от какъв резултат се нуждаем, и как ще го постигнем най-ефективно. И най-ефективното нещо, което може да се направи, би било бързо да се предоставят на Украйна колкото може повече ресурси, защото това ще ускори края на конфликта“, заключи Волкър.