Бившият специален представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър е убеден, че рано или късно администрацията във Вашингтон – независимо дали е водена от демократи или републиканци – ще даде на Киев разрешение за удари дълбоко на територията на Русия. Съответното той заяви в интервю за Deutsche Welle.

По думите му администрацията на президента на настоящия президент Джо Байдън може дори преди изборите през ноември да облекчи ограниченията за ударите на руска територия.

"Предполагам, че още преди изборите или скоро след тях администрацията на Байдън ще започне да премахва тези ограничения, може би без гръмки изявления, но ще започне. Напълно възможно е решенията да се вземат по конкретни поводи, постепенно“, обясни той.

В същото време Волкър не изключва Доналд Тръмп, ако спечели изборите, да стигне и по-далеч.

"Ако Тръмп победи, възможно е той да отиде още по-далеч, той ще каже на украинците: "Ето ви ново споразумение за ленд-лизинг. Можете да заемете толкова пари, колкото са ви необходими, ако ги използвате за закупуване на американски оръжия. Бой! При едно условие - когато Путин е готов да прекрати войната, вие също ще я прекратите.  В същото време той ще окаже натиск върху Путин. Той ще каже: Ние ще дадем на украинците толкова оръжия, колкото им трябва, ние ще осигури влизането на Украйна в НАТО. Край на войната!“, обясни бившият специален представител на САЩ за Украйна.

Според него всяка администрация на САЩ през следващите години ще изхожда от факта, че Украйна трябва да се доближи до НАТО.

"Би било добре, ако някоя нова администрация смята това за неразделна част от плана за прекратяване на войната, според мен нито демократите, нито републиканците са напълно готови за това. Мисля, че рано или късно ще стигнат до извода: първо трябва да сложат край на войната, а след това, за да укрепят мира, да приемат Украйна в НАТО, тогава ще има устойчив мир и условия за ефективно сдържане на Русия“, изрази увереност Волкър.