Подобно на Виена, много правителства пренебрегват желанията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да има равен брой жени и мъже в ЕК. Жените ще имат по-малко право на глас в новата Комисия, отколкото преди, пише Кurier.

След австрийския еврокомисар Йоханес Хан, сега Валдис Домбровскис вероятно ще се присъедини към лигата на рекордьорите: 53-годишният бивш правителствен ръководител от Латвия ще стане комисар на ЕС за трети пореден път. "И вероятно също така влиятелен - защото външно крехкият, но изключително интелигентен и в добри моменти остроумен латвиец вече е бил заместник-председател на ЕК".

Освен Домбровскис към новата ЕК ще се присъединят и трима други членове на предишната Комисия, чийто мандат приключи с изборите за ЕС - Тиери Бретон (Франция), Оливер Вархели (Унгария) и Уопе Хьокстра от Нидерландия. Всички те са мъже, а списъкът с кандидати, който председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е представила до момента, също изглежда предимно мъжки: 22 държави са представили до момента своите предложения за бъдещ комисар, сред които 16 са мъже.

Крайният срок за номинации изтича в петък - дотогава останалите държави също трябва да са представили имената на своите кандидати.

Още при встъпването си в длъжност преди пет години най-влиятелната жена в Европа заяви, че иска да получи по две предложения от всяка от държавитечленки на ЕС (без Германия, която осигурява ръководителя на Европейската комисия) - една жена и един мъж.