Френските фермери миналия понеделник продължиха протестите си, започнали преди повече от десет дни. В средата на деня те започнаха да блокират с трактори главните пътища, водещи към френската столица. Протестите продължават в цялата страна: те се провеждат в една трета от департаментите, където 16 магистрали вече са блокирани, съобщи Radio France International (RFI).

За осигуряване на реда и сигурността в тези митинги участват 15 000 служители на полицията и жандармерията.

Протестното движение на земеделските производители продължи, след като премиерът Габриел Атал обяви серия от извънредни мерки миналия петък в отговор на недоволството на работниците в местния селскостопански сектор.

Както съобщи AFP, следобед на 29 януари протестиращите блокираха най-малко четири магистрали в столичния регион, на десетки километри от най-големия френски метрополис. Така движението по скоростна магистрала А13 от Нормандия до Париж е блокирано на 60 км от столицата.

Най-големият синдикат на работещите във френския земеделски сектор FNSEA съобщи, че са предвидени общо осем места на входовете на столицата, на които фермерите да блокират движението по пътищата.

Полицейски източници заявиха пред AFP, че конвои с общо най-малко 800 трактора се движат към Париж.

Фермерите казват, че са готови да останат на пътните барикади няколко дни, ако исканията им не бъдат изпълнени от правителството.

Жандармерията съобщи, че в цялата страна протести миналия понеделник е имало в 30 департамента (от сто). Жандармеристите преброиха общо 25 сборни пункта за протестиращи.

В понеделник вечерта източник от френската полиция заяви пред AFP, че повече от 3000 фермери са участвали в протестите в цялата страна, използвайки почти 2000 единици селскостопанско оборудване. Една трета от протестиращите са съсредоточени в югозападната част на страната.

Френското министерство на вътрешните работи мобилизира 15 000 служители на силите за сигурност за опазване на реда и сигурността на фермерските протести, на които беше наредено да проявяват максимална сдържаност. Вътрешният министър Жералд Дарманен посочи, че полицията и жандармеристите нямат намерение да се намесват, за да деблокират насила пътища, блокирани от фермери. Протестиращите обаче бяха предупредени да не влизат в Париж и други големи градове в страната или да блокират редица критични съоръжения (включително летища).

Премиерът Габриел Атал посети една от фермите миналата седмица, където обяви серия от спешни мерки, които правителството възнамерява да предприеме в отговор на исканията на протестиращите. Така властите се отказаха от планираното по-рано увеличение на данъка върху дизеловото гориво за селскостопанска техника, като запазиха ползата за фермерите.

Атал обяви "10 незабавни мерки“ за опростяване на административните процедури за фермерите. Той обеща да "ускори плащанията за спешна помощ“ на ферми, засегнати от епизоотии (по-специално плащанията ще бъдат ускорени и увеличени на животновъдни ферми, специализирани в отглеждането на едър рогат добитък).

Накрая премиерът обяви решението на властите да наложат "много сериозни глоби" на три компании, които не спазват специалния закон Egalim, чиято цел е да защити доходите на фермерите в преговори с преработвателни предприятия и търговски вериги.

Възмутените фермери обаче смятат обещаните от правителството мерки и помощи за недостатъчни - на фона на повече от внушителния списък от искания, които синдикатите отправят към властта. AFP отбелязва, че тези изисквания са многобройни и разнообразни и варират в зависимост от категориите ферми и секторите на земеделския сектор. Общото е недоволството от нарастващата бюрократизация и регулация на селското стопанство, където има все повече норми и забрани.

Приоритет остава търсенето на справедливи цени за закупуване, които да позволят на фермерите да получат достойно възнаграждение за упорития си труд.

Фермерите също са недоволни от споразуменията за свободна търговия между Европейския съюз и други страни или региони по света, в които френските (и европейските) фермери виждат заплаха от нелоялна конкуренция от чуждестранни колеги, обвързани с по-малко правила и ограничения.