Кандидатът за президент на Турция от седем опозиционни партии Кемал Кълъчдароглу в Twitter призова поддръжниците си да не спят и да не напускат избирателните секции на фона на недоволството на опозицията от публикуването на изборните резултати.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получава повече от 50% от гласовете, съперникът му Кемал Кълъчдароглу - над 43% след обработка на бюлетините от почти 75% от урните, сочат последните данни на Анадолската агенция. Агенция АНКА дава малко по-различна информация - по техни данни става дума за разлика от три процента - Ердоган има 48,5%, съперникът му е с 45,7%.

Опозиционните кметове на Истанбул и Анкара, Екрем Имамоглу и Мансур Яваш, по-рано отправиха обвинения срещу Анадолската информационна агенция, твърдейки, че публикуваните резултати са неточни.

"Наблюдателите и членовете на избирателните комисии от нашата партия трябва да останат на местата си. Народе мой, няма да спим тази нощ. Предупреждавам Висшата избирателна комисия: вие сте длъжни да предоставите данни за провинциите", написа Кълъчдароглу в Twitter.

На 14 май в Турция се проведоха президентски и парламентарни избори. Основният опонент на действащия президент Реджеп Тайип Ердоган - единният кандидат от "Народния алианс", е единният кандидат от опозиционния "Национален алианс" Кемал Кълъчдароглу. В изборите участва и кандидатът от алианса АТА Синан Оган. Четвъртият кандидат, лидерът на партията Мемлекет Мухарем Индже, обяви, че се оттегля от кандидатурата си три дни преди изборите, но името му остана в бюлетините. Ако никой кандидат не спечели 50% от гласовете, вторият тур на президентските избори ще се състои на 28 май.