Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба започна посещението си в Китайската народна република. Кулеба съобщи за това в Instagram.

"Поздравявам всички от Китай. С цел развитие на контактите между лидерите на Украйна, президента Володимир Зеленски и президента на Китайската народна република Си Дзинпин, осъществявам първото посещение на високопоставен украински служител в Китай от началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна“, заявява той във видео съобщение.

Външният министър на Украйна отбелязва, че ще проведе широки, подробни и съдържателни разговори с китайския си колега Ван И относно начините за постигане на справедлив мир.

"Трябва да избягваме конкуриращи се планове за мир. Много е важно Киев и Пекин да започнат пряк диалог и да обменят свои официални позиции", подчертава министърът.

Двете страни ще обсъдят и двустранните отношения, съобщава Кулеба и изразява убеждението си, че след като Украйна започна преговори за присъединяване към Европейския съюз, Китай трябва да погледне на отношенията с Украйна през призмата на стратегическите си отношения с Европа.

Дмитро Кулеба е на посещение в Китай от 23 до 25 юли по покана на външния министър на Китайската народна република Ван И.