Киев е готов да преговаря с Москва, е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба в разговор с китайския си колега Ван И, предава Xinhua.

"Украинската страна желае и е готова да води диалог и преговори с руската страна. Разбира се, преговорите трябва да бъдат рационални и да имат практическо значение, да бъдат насочени към постигането на справедлив и траен мир", е заявил Кулеба, чиито думи са цитирани от официалния представител на китайското външно министерство Мао Нинг.

Кулеба е отбелязал също така, че Киев високо цени активната и конструктивна роля на Китай за насърчаване на мира и поддържане на международния ред. Според него украинската страна отдава голямо значение на мнението на Пекин и е "внимателно проучила консенсуса от шест точки на Китай и Бразилия".

През май Китай и Бразилия съвместно публикуваха меморандум от шест точки за политическо уреждане на войната в Украйна. В документа се посочваше, че преговорите остават единствената реална възможност за разрешаване на кризата и че всички страни трябва да създадат условия за възобновяване на прекия диалог.

"Трябва да избягваме конкуриращи се планове за мир. Много е важно Киев и Пекин да започнат пряк диалог и да обменят свои официални позиции", подчертава ден по-рано Кулеба.