Днес, 25 март, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е обсъдил с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел възможностите за укрепване на системите за противовъздушна отбрана на Украйна. Това съобщава РБК-Украйна, като се позова на изявление на Министерството на външните работи на Украйна.

Дмитро Кулеба е информирал Жозеп Борел за ударите на руски балистични ракети по украинската столица и други градове.

Той също така е заявил, че оценява подкрепата и загрижеността на Борел относно броя на руските ракети, изстреляни над Украйна.

"Подчертах важността на доставката на Украйна на повече системи за противовъздушна отбрана Patriot и други системи за противовъздушна отбрана, способни да прехващат балистични ракети", е посочил Кулеба.

Според Кулеба "в момента Украйна е единствената страна в света, която почти всеки ден е атакувана от балистични ракети".

Министърът е добавил, че системите Patriot "трябва да бъдат разположени тук и сега, за да спасяват човешки животи, а не да стоят на места, където ракетната заплаха е нулева".

"Обсъдихме какво може да направи ЕС, за да помогне на Украйна да получи повече Patriot и други системи за противовъздушна отбрана възможно най-скоро", е посочил още Дмитро Кулеба.