Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди европейските съюзници, че би било "самоубийство“ да не приемат Украйна в НАТО след края на войната с Русия. Министърът е коментирал приемането на Украйна в НАТО в репортаж за Axel Springer, компанията майка на POLITICO.

Коментарите на Кулеба идват преди срещата на върха на НАТО в средата на юли, когато кандидатурата на Киев за членство се очертава да бъде най-чувствителната политически тема на дискусия. Украйна се стреми да получи ангажимент от отбранителния алианс относно своите стремежи към НАТО, но редица съюзници заявяват, че сериозна дискусия за Украйна в НАТО може да се случи само след като руските сили вече не са на нейна територия.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви на 22 юни, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли трябва да се съсредоточи върху укрепването на военната мощ на Украйна, вместо да отваря процес за присъединяване на Киев към трансатлантическия алианс.

"След края на войната ще бъде самоубийствено за Европа да не приеме Украйна в НАТО, защото това ще означава, че опцията за... война ще остане отворена“, е коментирал Кулеба.

"Единственият начин да затворим вратата за руската агресия срещу Европа и евроатлантическото пространство като цяло е да приемем Украйна в НАТО, защото Русия няма да посмее да повтори този опит отново“, е допълнил Кулеба.

Украинският президент Володимир Зеленски има визия Украйна да се присъедини към НАТО, както и към ЕС, след като Киев отблъсне нахлуването на руския президент Владимир Путин. Украинският посланик в НАТО Наталия Галибаренко е заявила пред POLITICO в края на юни, че Киев търси "някаква покана или поне ангажимент … да разгледа времевата рамка и модалностите на нашето членство“ на срещата във Вилнюс.

Кулеба в интервюто е негативно настроен към позицията на Германия и други, които се застъпват срещу подобен ангажимент, предупреждавайки за резултат, подобен на срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ, когато Берлин и Париж отхвърлиха членството в НАТО за Украйна и Грузия.

"Не повтаряйте грешката, която канцлерът Меркел направи в Букурещ през 2008 г., когато яростно се противопостави на всякакъв напредък към членството на Украйна в НАТО“, е заявил той.

"Това решение отвори вратата за Путин да нахлуе в Грузия и след това да продължи дестабилизиращите си усилия в региона, а след това в крайна сметка незаконно да анексира Крим“,е припомнил Кулеба. "Защото, ако Украйна беше приета в НАТО до 2014 г., нямаше [да има] незаконно анексиране на Крим. Нямаше да има война в Донбас, нямаше да има тази широкомащабна инвазия“, е заявил той.

Кулеба е отхвърлил изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан, че ще бъде "невъзможно“ Украйна да спечели срещу Русия, като заявява, че е "уморен да се противопоставя на всички тези безсмислени аргументи“.

"Всичко е просто бла бла бла“, заявява Кулеба.