Българите скриха 295 камери за шофьори с превишена скорост. На прицел са и румънци, които пристигат в България или преминават транзитно през страната, без да спазват законоустановената скорост, пише Newsweek.ro. 

Камерите на тол системата вече могат да засичат и скоростта на водачите. За целта е разработен специален софтуер, обяснява ситуацията румънската медия и предупреждава местните за солени глоби. 

Директорът на БГ Тол Георги Темелков каза пред националната телевизия, че до четири месеца се очаква да влязат в сила глобите за шофьори, хванати с превишена скорост от тол системата, продължава Newsweek.ro. 

"Предстоят законодателни промени в Закона за движение по пътищата. Мисля, че има консенсус сред всички народни представители, защото въпросът е много наболял и трябва да вървим към правоприлагане в тази посока", обясни той. 

Обхватът на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието. Засичането на скоростта е възможно от въвеждането на системата за таксуване и България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни Темелков. 

Системата за отчитане на средна скорост е сертифицирана от Българския институт по метрология, допълват румънските колеги. 

"Фокус" припомня, че едни от най-редовните клиенти на курорта Банско по новогодишните празници са именно румънците. А всяка година, още с настъпването на майските празници, та чак до средата на септември, българските пътища и граничните контролно-пропускателни пунктове са пълни с румънски автомобили, доста от тях, минавайки транзит в посока Гърция. Но и над 75% от туристите в курортите по черноморските ни курорти също са румънци, пак според румънските медии. Повечето от тях идват за ол инклузив услугите, на много по-ниски цени в сравнение с Турция или в северната ни съседка. Предупрежденията на медиите им сега да внимават със скоростта у нас не само с КАТ, но и БГ Тол, са напълно резонни.