Усилията на Куба да възстанови електрозахранването на острова бяха провалени за трети път късно в събота местно време, съобщиха кубинските власти малко преди полунощ, оставяйки милиони на тъмно и повдигайки нови въпроси относно жизнеспособността на опитите на правителството да възстанови електрическата услуга, пише Reuters.

Националната електрическа мрежа на Куба се срина за първи път около обяд в петък, след като най-голямата електроцентрала на острова спря. Мрежата се срина отново в събота сутринта, съобщиха държавни медии.

Рано вечерта властите съобщиха за известен напредък във възстановяването на електрозахранването, преди да обявят, че мрежата отново се е сринала.

"Тази вечер в 22:25 ч. отново се случи пълното изключване на националната електроенергийна система“, съобщи компанията Havana Electric в Telegram късно в събота.

По-късно публикацията беше премахната от емисията на Telegram на компанията. Не беше ясно веднага защо публикацията е премахната, но милиони все още бяха без ток сутринта в неделя.

Министерството на енергетиката на Куба заяви малко след Havana Electric, че работи за възстановяване на услугата, добавяйки, че е настъпило "друго прекъсване“ в "западната подсистема“, която включва столицата Хавана.

Третият колапс на мрежата бележи сериозна пречка в усилията на правителството да възстанови бързо захранването на изтощените жители, които вече страдат от остър недостиг на храна, лекарства и гориво.

Куба изпадна в спиране на тока в цялата страна след срива на една от големите й електроцентрали в петък.

Репортери на Reuters станаха свидетели на два малки протеста през нощта, единият в Марианао, а другият в района Куатро Каминос в Хавана. Различни видеоклипове от протести на други места в столицата започнаха да се появяват в социалните медии късно в събота.

Интернет трафикът спадна рязко в Куба в събота, според данни от групата за интернет мониторинг NetBlocks, тъй като големи прекъсвания на електрозахранването направиха почти невъзможно за повечето жители на острова да зареждат телефони и да се свързват онлайн.

Дори преди сривовете в мрежата, огромен недостиг на електричество в петък принуди управляваното от комунистите правителство на Куба да изпрати несъществените държавни служители у дома и да отмени занятията в училищата, тъй като се опитваше да спести гориво за производство на електроенергия.

Правителството обвини влошаващата се инфраструктура, недостига на гориво и нарастващото търсене за седмици на задълбочаване на прекъсванията на тока - до 10 до 20 часа на ден в голяма част от острова.

Куба също така обвинява търговското ембарго на САЩ, както и санкциите, въведени от тогавашния президент Доналд Тръмп, за продължаващите трудности при придобиването на гориво и резервни части за експлоатация и поддръжка на своите петролни централи.