Атаките на украинската армия в Запорожка област са били забавени и спрени след засилване на руския артилерийски обстрел. В рамките на новата фаза на своето контранастъпление, както обявиха едноврменно няколко авторитетни американски медии вчера, към вечерта в четвъртък Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да влязат в северните и северозападните покрайнини на Старомайорское, а според Киев селото вече е под Украйна. Сега се провежда нова концентрация на украински войски северно от населеното място, за да се започнат нови настъпателни операции, се разбира от множеството съобщения в украинските и руските Telegram канали.

По границите на Орехов и Новоселка има артилерийски обстрел и въздушни удари. ВСУ разполагат войски в този участък на фронта, за да задържат Старомайорское. Тук се прехвърля бронетехника и пехота западно производство.

Разбира се, че в този район ВС РФ се изтеглят на юг, а положението им в съседното селище - Урожайное, се усложнява силно. 

Едновременно с това, руските щурмови хеликоптери Ка-52 вече по-интензивно обстрелват тези колони с помощта на ПТРК. Танкове, артилерия и противотанкови системи стрелят от хълмовете на юг по целеуказание на БЛА.

При Бахмут руската армия контраатакува, връщайки си контрола над Клещеевка и изтласквайки украинската армия на запад.

В района на Оскол руските войски продължават настъплението си на запад и превземат господстващите височини в района. ВСУ продължава да изпраща подкрепления от стратегическия резерв и тук, за да задържи фронта, докато тече контранастъплението на юг.

Според информациите в руските Telegram канали, само в четвъртък украинците са дали над 1000 души убити и ранени, а освен това са загубили 30 танка, 35 БМП и БТР, десетки единици автомобилен транспорт и някаква част от артилерията, за да постигнат успехите при Старомайорское.