Кризата на отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Покровско направление продължава да се задълбочава: през последните дни руските войски постигнаха значителен напредък както на северния, така и на южния фланг. Докато в украинското информационно пространство врят страсти и кипи издирването на виновниците за загубата на нови позиции, щурмовите части на руските въоръжени сили постепенно се приближава към превземането на още няколко населени места, пише "Рибар“.

Както отбелязва Telegram каналът, на линията Тимофеевка-Желанное руските войски превзеха Лозоватское и сега напредват по покрайнините на населените места. На юг участък от магистрала C050913 между Лозоватски и Прогрес и няколко горски пояса на запад от него попаднаха под контрола на въоръжените сили на Руската федерация. Наскоро в интернет се разпространи видео, на което се вижда как руски щурмовици превземат опорен пункт на ВСУ, разположен в северната част на този участък от пътя, което потвърждава информацията за неговото заемане от руски войски.

На югозапад от Прогрес руските въоръжени сили след няколко дни битки превзеха Волчие и сега развиват настъпление по железопътната линия към гара Желани. Според някои информации щурмовите групи вече са достигнали източните покрайнини на Весели, както и крайните горски пояси пред Желани, който остава на около километър. Позициите на ВСУ и в двете села се обработват активно от руската авиация и артилерия, докато екипажите на руските БПЛА търсят техника на украинските въоръжени сили.

Засега руските войски се движат около основните отбранителни линии на ВСУ, като постепенно ги покриват от север. След превземането на Желани няколко големи украински опорни точки на изток от селото ще бъдат под заплаха от обкръжение, което в случай на фронтално нападение може да причини много неудобства на руските въоръжени сили. На участъка от Весели до Сергеевка също са оборудвани позиции на украинските въоръжени сили, пред които са изградени полета от "зъби на дракона“. В бъдеще, за по-нататъшно настъпление на запад, руските войски ще трябва да преодолеят тази линия.

Боевете за Новоселовка Първа, които започнаха преди повече от седмица, са към своя край. На 24 юли войници от 114-та бригада на руските въоръжени сили публикуваха видео с развято знаме на победата в югозападната част на селото, което показва окупацията на по-голямата част от територията му. Но по предварителни данни селото вече е напълно превзето от руските войски, както и широк участък от фронта на юг, чак до линията Уманское-Яснобродовка.

В обобщение на ситуацията, "Рибар“ отбелязват, че продължава тенденцията към влошаване на позицията на украинските въоръжени сили на Покровско направление: ВСУ, дори въпреки активните контраатаки, не успяват да стабилизират фронта. Украински формирования също се оплакват от повишена активност на руски безпилотни самолети в околностите на Покровск, което води до сериозни загуби в автотранспорт и бронирана техника.

В няколко ключови области едновременно руските въоръжени сили постигат успех и заобикалят мощните отбранителни позиции на ВСУ, създавайки заплаха от обкръжение. Засега по-нататъшните действия на командването на руските въоръжени сили и тяхната стратегическа цел остават неясни за наблюдателите, а вероятно и за украинското командване. Дали ще е Покровск или завой на юг към Селидово - Украинск, ще разберем в близко бъдеще.