В интервю за британското седмично списание The Economist президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереност, че Крим и свързаната с контрола на полуострова битка в Черно море ще се превърнат в център на войната с Русия през новата, 2024-та година.

Изолирането на Крим, анексиран от Русия през 2014 г., и влошаването на военния капацитет на силите на Москва там "е изключително важно за нас, защото това е начин да намалим броя на атаките от този регион“, поясни Зеленски. Същевременно той говори малко за това, което Украйна би могла да постигне през 2024-та година, като подчерта, че изтичането на информация преди контранастъплението от миналото лято е помогнало на Русия да подготви отбраната си.

Президентът на Украйна обаче е убеден, че успешната операция в Крим ще стане "пример за целия свят“, а също и че ще има голям ефект вътре в самата Русия. Загубата на "централния обект на кремълската пропаганда“ би показала, че "хиляди руски офицери са загинали само заради амбициите на Путин“.

По думите на Зеленски скоростта на успеха ще зависи от военната помощ, която Украйна получава от западните партньори, като отново призова правителството в Берлин за доставки на ракети Taurus. Подобни снаряди може да позволят на военните на Украйна да унищожат Кримския мост, ефективно изолирайки полуострова от останалата територия на Русия.

"Русия трябва да знае, че за нас това е военен обект“, добави той.

Разходите и предизвикателствата пред отбраната на Украйна ще се различават драматично в зависимост от това дали Крим ще бъде върнат в Украйна или ще остане в ръцете на Русия, предупредиха по-рано от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

"Разглежданите линии от януари 2022 г. предполагат, че Русия ще запази Крим. Въпреки това, ако Украйна освободи полуострова заедно с окупираните от Русия линии на юг, тогава непосредствената заплаха за Херсон, Николаев и Одеса ще изчезне, а заплахата за Мелитопол ще намалее рязко“, отбелязаха от ISW.