В неделя (29 септември) Кремъл съобщава, че са подготвени изменения в руската ядрена доктрина, които предстои да бъдат официализирани, което означава, че съответните документи, определящи обстоятелствата, при които Москва може да използва ядрено оръжие, ще бъдат актуализирани, предава Reuters.

В сряда (25 септември) президентът Владимир Путин предупреди Запада, че съгласно предложените промени в доктрината Русия може да използва ядрено оръжие, ако бъде ударена с конвенционални ракети, и ще счита всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила, за съвместно нападение.

Промените са широко разглеждани като опит на Путин да очертае "червена линия" за Съединените щати и техните съюзници, като сигнализира, че Москва ще обмисли да отговори с ядрено оръжие, ако те позволят на Украйна да нанесе удар дълбоко в Русия със западни ракети с голям обсег.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил пред репортера на държавната телевизия Павел Зарубин в неделя:

"Измененията са подготвени и сега ще бъдат официализирани".

Песков е посочил като предпоставка за промените в доктрината "международното положение, ескалиращото напрежение в близост до руските граници и нарастващата близост на инфраструктурата на НАТО до тях", както и това, което той нарича "по-дълбоко участие на западните ядрени сили“ във войната в Украйна на страната на Киев.