Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков на брифинг пред репортери заяви, че текущият обменен курс на рублата е свързан с "конюнктурната“ пазарна ситуация, предава ТАСС. Той отбеляза, че днес не може да има съмнение за макроикономическата стабилност на Русия.

Песков припомни неотдавнашния разговор между руския президент Владимир Путин и руския премиер Михаил Мишустин. Те настояха, че икономическото представяне на страната е "много добро“.

"Ставаше дума за конкретни цифри, които показват, че съмнения за макроикономическа стабилност не може и не трябва да има. Всичко останало е въпрос на текущата конюнктура“, заяви говорителят на Кремъл.

По думите на Песков, държавният глава на Русия не планира да провежда срещи по темата за текущия курс на руската валута.

През последните седмици се наблюдава спад на рублата. До 6 юли обменният курс на руската валута спрямо долара и еврото достигна най-високите си стойности от март 2022 г. Според Московската борса на 6 юли курсът на долара е бил 93 рубли, а еврото за първи път от март 2022 г. надхвърли 102 рубли.