Слабата рубла усложнява преструктурирането на икономиката, силната рубла е в интерес на руската икономика, нормализиране на валутния курс се очаква в близко бъдеще. Това заяви Максим Орешкин, помощник на президента на Руската федерация в колона за ТАСС.

"Текущият обменен курс се отклони значително от фундаменталните нива и се очаква да се нормализира в близко бъдеще. Слабата рубла усложнява преструктурирането на икономиката и се отразява негативно на реалните доходи на населението. Силната рубла е в интерес на руската икономика", успокоява населението относно рязката девалвация на рублата той. Орешкин отбеляза, че основната причина за отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е разхлабената парична политика, но Банката на Русия разполага с всички необходими инструменти за нормализиране на ситуацията в близко бъдеще.

Орешкин посочва, че едновременно с това руската икономика преминава успешно през процеса на трансформация по-бързо, отколкото някой е предвидил. В същото време е очевидно, че бързата фаза на възстановяване вече е приключила, след което растежът ще се забави до по-стабилен диапазон от 2-2,5% годишно.

"Икономиката нарасна през второто тримесечие с 4,9% спрямо миналата година, освен това има ръст към второто тримесечие на 2021 г. БВП без петрол и газ показва още по-бърза динамика", отбелязва той. "Очевидно е също, че бързата фаза на икономическо възстановяване приключи, по-нататъшният растеж ще се забави до по-устойчив диапазон от 2-2,5% годишно".