Конфискуването на руски активи на Запад ще доведе до сериозни последици и ответни мерки на Москва. Това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, предава РИА Новости.

Във вторник стана известно, че Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ е подкрепила законопроект, който дава на президента на страната право да конфискува суверенни руски активи, а на държавния секретар - да ги прехвърли в полза на Украйна и международни организации.

Песков отбеляза, че както САЩ, така и Европа последователно работят за продължаване на незаконното изземване на руски активи.

"Това е незаконно, противоречи на всички възможни правила. Разбира се, ще бъде оспорвано за неопределено време от нашата страна. Всичко това ще доведе до много сериозни съдебни разходи за тези, които взимат подобни решения и се възползват от тях“, увери Песков.

Той добави, че руските власти ще разработят мерки за отговор, но те едва ли ще бъдат огледални.

"Но те ще бъдат такива, които най-добре отговарят на нашите интереси“, увери говорителят на Кремъл.

След началото на войната в Украйна, западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва, замразявайки руски активи на стойност стотици милиарди долари. Оттогава САЩ, Европейският съюз и други западни страни активно работят за създаване на законови условия за конфискуване на средствата.

Говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова определи тези действия на Запада като "кражба“, припомня агенцията.