Призивът на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за връщане на Москва към зърнената сделка не изглежда възможен за изпълнение, тъй като руската част от договореностите не беше изпълнена. Това подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава вестник "Известия“.

"Наистина писмото на Гутериш изложи план за действие и обещание, че един ден ще бъде възможно да се изпълни руската част от споразуменията. За съжаление не е възможно. Те де факто не бяха изпълнени“, обясни на брифинг прессекретарят на държавния глава на Руската федерация.

Песков също така припомни, че руският президент Владимир Путин е дал да се разбере, че сделката ще бъде подновена само когато условията на Москва бъдат изпълнени.

Коментирайки предложението на Литва да предостави своите пристанища на Балтийско море за украинско зърно, Песков го определи като "суверенно право на определена държава“.

"Това е суверенно право на тези държави и тук едва ли трябва да оценяваме нещо. За нас е важно киевският режим да не използва различни канали за доставки. Ще продължим да се борим с това“, увери говорителят на Кремъл.

На 18 юли, руското външно министерство отбеляза, че генералният секретар на ООН Гутериш е нарушил правилата на дипломатическата кореспонденция, като е публикувал личното си писмо до руския президент относно зърнената сделка. От ведомството подчертаха, че Гутериш наистина е планирал да възстанови достъпа до системата SWIFT за "дъщерна“ или свързана с "Росселхозбанк“ структура за 90 дни, "както е посочено в цитираното от него съобщение“, за да изпълни условията на Русия.

В същото време официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва вече няма да се доверява на уверенията на западните страни и ООН по отношение на зърнената сделка. Връщане към нея е възможно само при конкретни резултати, подчерта дипломатът.

На 19 юли Путин заяви, че Русия е готова да се върне към изпълнението на сделката, ако пречките пред нейния износ на селскостопански продукти бъдат премахнати, "Росселхозбанк“ бъде свързана със системата SWIFT и работата на тръбопровода за амоняк "Толиати-Одеса“ бъде възобновена.