Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи като "фатална грешка“ думите на украинския лидер Володимир Зеленски, че Русия може "само да бъде принудена към мир“, предава кореспондентът на РБК.

"От моя гледна точка подобна позиция е фатална грешка, системна грешка. Това е дълбоко погрешно схващане, което, разбира се, неизбежно ще има последствия за киевския режим“, заяви Песков пред репортери.

Той подчерта, че е невъзможно да се принуди Москва. По думите му руската страна е за мир, но "при условие, че гарантира основите на своята сигурност и изпълни задачите, стоящи пред специална военна операция“. "Но без постигането на тези цели е невъзможно да бъде принудена Русия“, заключи говорителят на Кремъл.

Зеленски по време на реч в Съвета за сигурност на ООН заяви, че конфликтът с Русия "не може да бъде спрян просто с преговори“ и че Москва "само може да бъде принудена към мир“.

Зеленски настоява за прекратяване на конфликта само въз основа на предложената от него "формула за мир“, настоявайки, че тя се основава на Хартата на ООН.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, по време на реч в Съвета за сигурност на ООН, на свой ред заяви, че украинският президент "се опитва да убеди Запада да повиши залозите в конфликта с Русия“ и е готов да "вкара света в бездната на трета световна война.

Кремъл изключва преговори въз основа на "формулата за мир“ на Зеленски, която, наред с други неща, предвижда изтегляне на руските войски отвъд границите от 1991 г. През юни Владимир Путин изложи своите условия за прекратяване на конфликта, включително изтегляне на украинските войски от територията на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, както и отказ на Киев да се присъедини към НАТО. Украинският лидер ги определи като ултиматум.