Кремъл очаква допълнителна информация от Астана по темата за публикациите за Центъра на мироопазващите сили на НАТО, заяви пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Към този момент Министерството на отбраната на Казахстан вече съобщи, че няма откриване на нов център на НАТО в страната, предава ТАСС.

"Просто трябва да съберем по-подробна информация. Мироопазващата мисия има своя специфика. Казахстанската армия участва в различни части на света", посочи представителят на Кремъл. "Целият този процес на обучение [на миротворци] от страна на американците. Разбира се, ние разчитаме, че нашите приятели от Астана ще ни дадат допълнителна информация“.

Както обясниха в Министерството на отбраната на Казахстан, на 23 октомври в Алмати се състоя официалното откриване на новата конферентна зала на Центъра за мироопазващи операции на Министерството на отбраната на Казахстан с участието на посланика на САЩ в Казахстан Даниел Розенблум. Центърът работи от 2006 г. като образователна институция, предназначена да развива мироопазващия компонент на въоръжените сили на Казахстан. По-рано в социалните мрежи се появи информация за предполагаемо откриване на център на НАТО в Казахстан.