Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще бъде на официално посещение в Русия през следващите дни по покана на руския държавен глава Владимир Путин. Това съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"По покана на руския президент Владимир Путин, ръководителят на държавните въпроси на Корейската народнодемократична република Ким Чен Ун ще направи официално посещение в Руската федерация през следващите дни“, се казва в изявлението.

За последно Ким Чен Ун беше в Русия през април 2019 г. Тогава, по-специално, те преговаряха с руския президент Владимир Путин във Владивосток. Това беше първата среща на държавните глави. Лидерите разговаряха както на четири очи, така и с участието на делегации. Путин даде официален прием по повод посещението на своя севернокорейски колега. В края на преговорите лидерите на двете страни отговориха на въпроси на медиите.

В същото време лидерите комуникират в други формати. Така Путин поздрави Ким Чен-ун с избирането му за глава на КНДР, а през юли тази година изпрати телеграма по случай годишнината от края на Корейската война от 1950-1953 г. Освен това руският президент традиционно поздравява колегата си с Деня на освобождението на Корея (15 август). Ким Чен Ун, според съобщения от Пхенян, също изпраща телеграми до Путин в чест на празници и паметни дати (например Деня на Русия) или в отговор на поздравления.

Освен това през юли тази година руският министър на отбраната Сергей Шойгу дойде в Пхенян - той се срещна с Ким Чен-ун, предаде му лично послание и подарък от Путин.