"Изявленията на френския президент Еманюел Макрон относно засилената военна подкрепа за Украйна показват, че Франция е "готова да участва пряко в конфликта". Това е заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предават AFP и Sky News.

"Да кажем, че Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за украинския режим и заявява, че Френската република е готова да участва пряко във военния конфликт", е коментирал Дмитрий Песков. Той е определил изявленията на френския президент като "изключително провокативни, които могат да увеличат напрежението на континента и без да носят нищо положително".

Ден по-рано Еманюел Макрон обяви "ново сътрудничество" с Киев, на който ще достави самолети Mirage 2000-5 , като украинските пилоти ще бъдат на обучение във Франция от лятото, с цел да бъдат готови преди края на тази година.

Макрон заяви още, че Франция предлага обучението на 4500 украински войници на нейна територия, като в същото време отрече, че тези мерки са "фактор за ескалация".

Напрежението между Франция и Русия нараства, след като френският президент спомена възможността за изпращане на френски инструктори в Украйна и не изключи изпращането на френски войници. Кремъл от своя страна заяви, че не изключва френски войници да бъдат атакувани, ако бъдат изпратени в Украйна.