Руските власти са използвали чужденци, получили руско гражданство, за да помагат във войната в Украйна, заяви в четвъртък Александър Бастрикин, ръководител на руския Следствен комитет, предава Politico.

Москва е "локализирала" повече от 30 000 чуждестранни мигранти, които наскоро са получили руско гражданство, но не са се регистрирали за военни в Русия, е съобщил Бастрикин по време на Международния правен форум в Санкт Петербург, според агенция "Интерфакс".

"Вече открихме повече от 30 000 мигранти, които получиха гражданство и не пожелаха да се регистрират в армията, вписахме ги в регистъра и вече изпратихме около 10 000 в зоната на специална военна операция", е посочил Бастрикин по време на панелна дискусия, посветена на миграционното законодателство в Русия.

Той е определил този ход като изпълнение на руската конституция.

"Защо са необходими тези мигранти там? За да копаят окопи и да строят укрепления. За това ни трябват добри работни ръце. Сега те се присъединяват към редиците на нашите тилови части", е добавил Бастрикин.

Руснаците вече са построили стотици километри драконови зъби и други видове укрепления в части от украинските области Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон, които са окупирали от 2022 г. насам.

Съобщава се, че руските правоприлагащи органи извършват обиски на фабрики и предприятия в цяла Русия, търсейки законни и незаконни мигранти. Според съобщенията по време на всеки рейд те издават на мигрантите военни повиквателни. Различни руски частни компании също така наемат мигранти да копаят окопи в Украйна, като някои от тях не плащат за работата, съобщава телевизия "Настоящее време ".