Разследването на катастрофата със самолета на основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин не тече бавно и към настоящия момент е твърде рано да се коментира какво е причинило инцидента. Това подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, предава американският телевизионен канал CNN.

На въпрос от журналисти за разследването на катастрофата - и дали Кремъл смята, че то се развива твърде бавно - Песков отговори: "Това е сложно разследване, сложен инцидент“.

"Разследването продължава, така че би било преждевременно да се дават каквито и да било коментари сега“, добави той.

Пригожин загина в самолетна катастрофа в западната Тверска област на Русия на 23 август - точно два месеца след като оглави бунт срещу Москва, който – по оценка на CNN - представляваше най-голямата заплаха за авторитета на руския президент Владимир Путин през неговите 23 години на власт.

"Росавиация“, руската агенция за гражданска авиация, обяви, че е започнала разследване на "обстоятелствата и причините за инцидента“. Следственият комитет на Русия също започна наказателно разследване.

CNN прегледа данни и видеоклипове от полета и интервюира експерти по авиация и експлозиви, за да разбере какво се е случило в минутите, водещи до катастрофата. Анализът предполага, че частният самолет е претърпял поне един "катастрофален инцидент по време на полет“, преди да се разбие на земята.