Кралица Елизабет II заяви, че иска херцогинята на Корнуол Камила да бъде коронована за кралица-съпруга, когато принцът на Уелс се възкачи на трона, което е значителна промяна , слагаща край на години на спорове и объркване относно бъдещата титла на Камила, пише британският вестник The Times.

В изявление, публикувано за отбелязване на нейния платинен юбилей в неделя, кралицата изрази своето "искрено желание, когато дойде времето, Камила да бъде известна като кралица-съпруга“, когато Чарлз стане крал, като признание за "нейната лоялна служба“. Това е първият път, когато кралицата публично изрази мнението си по въпрос, който раздели обществото, откакто Чарлз и Камила се ожениха през 2005 г. Говорител на двойката каза, че са "трогнати и признателни от думите на Нейно Величество“.

Когато двойката се ожени, бе съобщено, че Камила ще бъде известна като принцеса-консорт, в опит да успокои онези, които са против идеята за Камила да бъде бъдеща кралица. Счита се, че обществото все още е чувствително около въпроса след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г.

73-годишният Чарлз винаги е бил категоричен, че втората му съпруга трябва да бъде коронована за кралица.

В писменото си послание, отбелязващо нейния юбилей, кралицата — единственият британски монарх, управлявал 70 години, говори за важността на ролята на съпруга си: "Бях благословена, че в лицето на принц Филип имах партньор, който желаеше да изпълнява ролята на съпруг и безкористно да прави жертви, за да бъде именно такъв. Това е роля, която видях да изпълнява собствената ми майка по време на управлението на баща ми."

Изразявайки благодарността си за "добрата воля... подкрепата... лоялността и обичта“, които й показват хората "в тази страна и по света“, тя призова поданиците си да направят същото за нейния наследник и съпругата му: "И когато напред във времето моят син Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която дадохте на мен.

Източници, близки до кралицата, казаха, че тя иска да използва десетилетия си опит, за да разреши проблема с бъдещата роля на Камила, докато все още може.

Старши кралски помощник каза: "Още от смъртта на съпруга й се появи елемент на "няма да бъда тук завинаги“ и нетърпение да предаде опита си на хората и да постави определени неща на мястото им. Тя изтъква, че е научила от собствените си родители и от собствения си опит какво изисква тази роля на съпруг.

"Това отразява 17-годишната лоялна служба на херцогинята и Нейно Величество може да види в собственото си семейство колко щастлив тя прави принца.

Хюго Викърс, кралски историк, каза: "Това е нещо, което трябваше да бъде решено по време на нейното управление, в противен случай щеше да възникне проблем и херцогинята щеше да бъде кралица по закон, ако не и по име."

Наближавайки 96-ия си рожден ден през април, кралицата също използва своето послание, за да разсее всякакви спекулации, че може да абдикира или да се оттегли от ролята си: "Докато отбелязваме тази годишнина, за мен е удоволствие да ви подновя обещанието, което дадох през 1947 г. че животът ми винаги ще бъде посветен в служба на Вас... Очаквам с нетърпение да продължа да Ви служа с цялото си сърце."

Монархът ще прекара днес деня насаме с членове на семейството в Сандрингам, нейното имение в Норфолк. Кралски източници казаха, че кралицата, която изпълнява по-леки задължения от октомври, когато лекарите я посъветваха да си почине след посещение в болницата, планира да участва активно в четиридневните национални юбилейни тържества през юни. Неин помощник каза: "Тя ще предприеме разумен подход към ангажиментите на юбилея, но публиката трябва да очаква да я види. Тя ще присъства на събития, заедно със семейството си."

В събота следобед бе съобщено, че кралицата е в "блестяща форма“, докато е дала прием в Сандрингам за доброволчески и обществени групи, първият й голям публичен ангажимент след октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков