Крайно ляв активист е арестуван във връзка с поредица от нападения срещу високоскоростната железопътна мрежа на страната, които предизвикаха хаос в пътуването преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, предават Le Parisien и BFM.

Министърът на вътрешните работи на Франция потвърди съобщенията в медиите, че в неделя е извършен арест в Сена-Маритим, Нормандия.

Според френските съобщения са били разрушени телекомуникационни инсталации, принадлежащи на компаниите SFR и Bouygues Telecom, което е засегнало предимно фиксираните услуги.

В Южна Франция са били прерязани кабели в електрически табла и че обект на посегателство са били инсталации в района на Мьоз край Люксембург и в района на Оаз край Париж.

Не стана ясно веднага дали вандалските действия в областта на телекомуникациите са свързани с нападението срещу железниците, което помрачи началото на Олимпийските игри в Париж в петък.

Вандали са използвали взривни устройства, за да предизвикат пожари, които са повредили сигнални кутии по линиите, свързващи столицата с градове като Лил на север, Бордо на запад и Страсбург на изток, съобщи държавният железопътен оператор SNCF.