Испанската крайнодясна партия "Вокс“ е отворена за формиране на национални и регионални управляващи коалиции с основната дясно-либерална Народна партия (НП), заяви лидерът на на формацията Сантяго Абаскал в понеделник, след като десните партии спечелиха регионални избори, предава Reuters.

Премиерът Педро Санчес свика предсрочни национални избори за юли по-рано в понеделник в отговор на тежкото поражение, което неговата Социалистическа работническа партия и нейният крайноляв младши съюзник "Подемос“ претърпяха на изборите в неделя.

Абаскал заяви, че партията му ще бъде отворена за "създаване на алтернатива“ на Санчес заедно с НП.

ПП, втората по големина партия в националния парламент след социалистите, сега е в състояние да управлява сама в два региона и с "Вокс“ като младши партньор в други шест.

Резултатите от неделя също показват, че НП и антиимигрантската и антисепаратистка "Вокс“ биха могли да свалят Санчес, ако резултатите бъдат възпроизведени на национално парламентарно ниво.

Попитан дали би предложил поста на вицепремиер на лидера на НП Алберто Нунес Фейхоо, ако "Вокс“ излезе първи на националните избори, Абаскал отговори: "Ако получим мнозинство, да“.

На националните избори през 2019 г. "Вокс“ събра малко над 15% от гласовете и стана третата по големина партия в парламента с 52-ма депутати от 350-те в камарата.

Абаскал заяви, че Санчес е свикал предсрочните избори, защото смята, че може да се възползва от този ход, но "администрацията му е приключила".