Крайнодясната партия "Вокс" за първи път ще е част от регионално правителство в Испания. Първото регионално правителство с участието на крайнодясната сила получи вчера зелена светлина от парламента на автономната област Кастилия и Леон - безпрецедентно събитие за периода след завръщането на демокрацията в Испания, предаде Франс прес.

Регионалният премиер Алфонсо Фернандес Манюеко от консервативната Народна партия ще управлява Кастилия и Леон в коалиция с "Вокс". Автономната област, която се намира северно от Мадрид, е с население от 2,4 милиона души и от 35 години е бастион на традиционната десница. "Вокс" ще има трима министри в регионалното правителство, ще излъчи и председателя на парламента на областта.

През февруари, на предсрочните избори в Кастилия и Леон, които бяха спечелени от Народната партия, "Вокс" завоюва 13 от 81 места в регионалния парламент. Народната партия и "Вокс" заедно спечелиха абсолютно мнозинство.

"Това коалиционно правителство е възможна алтернатива за цяла Испания", заяви пред журналисти лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал.

Превод и редакция: БТА