Ветеранът на нидерландската антиислямска политика Герт Вилдерс обеща, че в крайна сметка ще стане министър-председател на Нидерландия след изборите, на които неговата партия спечели най-много места, пише Reuters.

Но явно Герт Вилдерс се е провалил в сондажите в търсене на подкрепа за съставяне на правителство. Гом ван Стриен, сенатор от "Партията на свободата", беше назначен да проучи възможните коалиции, а заключенията му ще бъдат обсъдени на 6 декември, съобщи по-рано Euronews.

На 25 ноември, в дълъг пост в X, (Twitter), в който изрази разочарованието си от другите партии заради очевидното им нежелание да си сътрудничат с неговата Партия на свободата (PVV), Вилдерс заяви, че "ще продължи да смекчава" позициите си, ако това е необходимо, за да получи властта.

"Днес, утре или вдругиден PVV ще бъде част от правителството, а аз ще бъда министър-председател на тази красива страна", написа Вилдерс.

Въпреки че Партията на свободата (PVV) на Вилдерс завърши с голяма преднина пред съперниците си на вота на 22 ноември с антиимиграционна платформа, прогнозите са, че партията му ще вземе само 25% от местата в нидерландския парламент.

Това означава, че той ще трябва да си сътрудничи с поне още две умерени партии, за да състави правителство.

В петък консервативната партия на служебния министър-председател Марк Рюте, която споделя много от възгледите на Вилдерс по отношение на имиграцията, заяви, че няма да участва в кабинет с него.

Въпреки това новият лидер на VVD, Дилан Йешилгоз, не изключи възможността да предложи на правителството на Вилдерс външна подкрепа.

Питер Омцигт, който оглавява центристката реформаторска партия и също е смятан за вероятен партньор в правителство на Вилдерс, заяви, че сътрудничеството ще бъде трудно поради крайните позиции на Вилдерс, които изглежда нарушават нидерландската конституционна защита на свободата на религията.

Преговорите за коалиция в Нидерландия обикновено отнемат месеци и позициите на партиите относно готовността им да работят една с друга могат да се променят с течение на времето.

Ако Вилдерс не е в състояние да състави правителство, теоретично са възможни по-центристки комбинации, които изключват PVV, докато нови избори биха били крайна мярка.