Камарата на представителите на САЩ отстрани Кевин Маккарти от поста говорител, след като малка група дисиденти от Републиканската партия се заеха да изместят лидера на републиканците, а демократите не се притекоха да го спасят по време на драматичен вот без прецедент в историята на САЩ, пише The Wall Street Journal.

Калифорнийският републиканец беше детрониран след девет месеца битка с твърдолинейните партийни консерватори и само няколко дни след като разработи законодателство за предотвратяване на затварянето на правителството с помощта на демократите, което предизвика остри критики от дисидентите на Републиканската партия, водени от конгресмена Мат Гетц.

Зашеметяващото поражение предизвика битка сред републиканците да намерят следващия си лидер на партията, след като Маккарти заяви, че няма да се стреми да си върне чукчето. Републиканците че ще отменят гласуването до края на седмицата, за да се прегрупират и да позволят на претендентите да излязат напред, с гласуване веднага следващата сряда.

"За съжаление, 4% от нашата конференция могат да се присъединят към всички демократи и да диктуват кой може да бъде републиканският говорител в тази Камара“, заяви Маккарти в телевизионни забележки. "Няма да се кандидатирам отново за говорител“.

Нито един говорител не е бил отстранен от поста преди вторник и този ход поставя Републиканската партия на милостта на дузина дисиденти, противопоставящи се на каквато и да е сделка с демократите.

Законодателите на Републиканската партия напуснаха вечерното заседание при закрити врата, уморени от дните на вътрешни борби и шокирани от последствията. Не се очакваха повече гласувания в Камарата тази седмица, като камарата на практика беше парализирана, докато не бъде избран нов лидер.

Маккарти беше направен уязвим от слабото мнозинство на Републиканската партия - само 221-212 - и защото в началото на годината той се съгласи с правило, че всеки отделен член може да поиска да го отстрани от поста, като условие да стане говорител. Попитан по време на пресконференция дали има някакъв съвет за следващия оратор, Маккарти каза: "Променете правилата“.

Гетц беше критикувал Маккарти в продължение на месеци, обвинявайки го, че е нарушил обещанието си пред консерваторите относно разходите и как ще управлява Камарата.

Маккарти и неговите съюзници казват, че усилията са били лична вендета на Гетц, която ще навреди на партията.

Тази седмица, след като Маккарти прекара през Камарата краткосрочен бюджет с гласове на демократите, Гетц поведе инициативата за отстраняване на Маккарти, поставяйки предложението му за освобождаване на председателя - за отстраняване на говорителя - за гласуване във вторник следобед.