Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина според предварителните резултати, изтръгвайки страната си надясно с бомбастична кампания срещу властта, която предизвика сравнения с тази на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп – всичко това на фона на една от най-високите нива на инфлация в света, пише CNN.

Неговият съперник Серхио Маса призна балотажа в неделя вечерта в кратка реч дори преди да бъдат обявени официалните резултати. "Милей е президентът, избран за следващите 4 години“, заяви Маса, като добави, че вече се е обадил на Милей, за да го поздрави.

Временните резултати досега показват, че Милей има над 55% от гласовете (13 781 154) с повече от 94% преброени гласове, според данни от Националната избирателна камара на страната, която все още не е обявила официален победител.

Победата на Милей бележи изключителен възход за бившия телевизионен експерт, който влезе в надпреварата като политически аутсайдер с обещанието да "скъса със статуквото“ – персонифицирано от Серхио Маса.

Неговото предизборно обещание да доларизира Аржентина, ако бъде прието, се очаква да тласне страната в нова територия: никоя държава с размерите на Аржентина не е предавала юздите на собствената си парична политика на вземащите решения във Вашингтон.

Милей, социален консерватор с връзки с американската десница, се противопоставя на правото на аборт и нарече изменението на климата "лъжа на социализма“. Той обеща да намали държавните разходи, като закрие аржентинските министерства на културата, образованието и многообразието и като премахне публичните субсидии.

"Направете Аржентина велика отново!“ – написа Тръмп в своята платформа Truth Social в отговор на победата на Милей. "Много се гордея с теб“, написа той.

Приликите с Тръмп не останаха незабелязани в Съединените щати, докато се подготвят за собствените си президентски избори догодина. Милей успя да привлече вниманието не само заради политическия си стил – включително размахване на моторни триони и яростни изблици – но и поради новостта на позициите си и желанието да разстрои статуквото.

Повтаряйки лозунга на Тръмп "Пресушете блатото“, привържениците на Милей крещят "¡¡Qué se vayan todos!!“ което се превежда като "Нека всички си тръгнат!“ – израз на ярост към политици от двете страни на спектъра. Аржентинската левица в момента е в правителството, следвайки управлението на десницата от 2015 до 2019 г.

Извън противоречивия му план за доларизация, политическата програма на Милей включва намаляване на регулациите за контрол върху оръжията и прехвърляне на правомощията върху пенитенциарната система от цивилни към военните; и двете мерки са част от подхода за твърдо отношение към престъпността. Той предлага да се използват публични средства за подпомагане на семействата, които избират да образоват децата си частно и дори да се приватизира здравният сектор, който в Аржентина винаги е бил в обществени ръце.

Няколко откровени коментара вкараха Милей в гореща вода, без да възпрат най-ревностните му поддръжници. Той предизвика шум, когато се оказа, че подкрепя отварянето на пазар за трансплантация на органи, въпреки че по-късно оттегли декларациите си. По същия начин той беше принуден да се извини, след като през 2017 г. нарече папа Франциск, който е от Аржентина и се смята за икона на прогресивната политика в Южна Америка, "пратеник на Сатаната“.

Неочакваното политическо изкачване на Милей ще бъде внимателно наблюдавано в целия свят като потенциален знак за възраждане на крайнодесния популизъм в региона. Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро подкрепи кандидатурата на Милей, докато левите лидери в региона – включително настоящият бразилски лидер Луис Инасио Лула да Силва и колумбийският Густаво Петро – изоставиха традицията на ненамеса, за да подкрепят Маса в предизборната кампания.

Проучванията на общественото мнение показаха, че двамата кандидати са с близки резултати през последните седмици.

Кандидатурата на Маса, политик през целия живот, дойде да представлява политическия елит на Аржентина в хода на надпреварата срещу Милей. Инфлацията достигна болезнени върхове по време на неговия мандат като министър на икономиката, със 142% на годишна база, но Маса твърди, че действията на настоящото правителство работят за смекчаване на болката – аргумент, който не успя да убеди избирателите, изтощени от кризата с разходите за живот.