Руската федерация може отново да се опита да дестабилизира ситуацията в Приднестровския регион, за да създаде нестабилност в Молдова. Основната цел е да се наруши износът на украинско зърно през Черно море. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

"Reuters съобщи на 10 януари, че румънското черноморско пристанище Констанца е регистрирало 36 милиона метрични тона зърно, изпратено през 2023 година – рекорд – и че около 40% от тези пратки се състоят от украинско зърно“, става ясно от доклада на анализаторите от ISW.

По-рано експертите на института оцениха, че украинските удари по активите на Черноморския флот на Русия са наложили промяна в модела му на операции и са принудили Москва да разпореди преместването на някои кораби от основната база в Севастопол в Западен Крим.

Украинските удари срещу активите на ЧФ също успешно са насърчили използването на черноморския зърнен коридор на Украйна, тъй като международната подкрепа за коридора продължава да расте въпреки оттеглянето на Русия от т.нар. зърнена сделка и военните заплахи срещу нея. Кремъл може да разглежда операцията под фалшив флаг в Приднестровието като алтернативен начин да държи страните извън зърнения коридор, въпреки отслабващото присъствие на Русия в западната акватория на Черно море.