Атакуван е арсенал във Волгоградска област на Русия, където се "съхраняват ирански балистични ракети", това съобщава ръководителят на Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Коваленко в Telegram.

"Котлубан, Волгоградска област. Атакуван е арсеналът с боеприпаси на Главното ракетно и артилерийско управление на руското министерство на отбраната. Там са били складирани няколко ирански балистични ракети и пускови установки", пише той.

По-рано бе съобщено за масирана атака с дронове срещу Русия, руското Министерство на отбраната съобщава за свалянето на 125 БпЛА. Междувременно Telegram каналите Astra и Shot съобщават за атаки срещу енергийни и военни обекти във Волгоградска, Тамбовска, Орловска, Липецка, Тулска и Саратовска област, както и в Кубан и Ставропол. Експлозии е имало и до военното летище в Ейск.

Astra също така допълва, че в социалните мрежи се разпространяват кадри на пожар, за който се твърди, че е възникнал в Котлубани, Волгоградска област, след атака с дронове. "Тези видеоклипове обаче са заснети през 2021 г. - тогава пожарът е бил причинен от експлозия на контейнер на борда на кораб в пристанището Джебел Али".

Междувременно системата за наблюдение на пожарите на НАСА действително е регистрирала 3 огнища на пожар в близост до арсенала за боеприпаси в Котлубани, отбелязва Astra.