Министър-председателят на Косово Албин Курти поиска засилване на присъствието на мироопазващите сили на НАТО по северната граница на страната със Сърбия с аргумента, че районът е ключова точка за вноса на незаконни оръжия и заплахи за стабилността, предава Associated Press.

"Такова засилено присъствие трябва да бъде съсредоточено върху охраната на границата между Косово и Сърбия, откъдето е пристигнало цялото сръбско въоръжение и идва заплахата за Косово“,  подчерта Курти пред генерал-майор Озган Улутас, новият командир на KFOR.

Курти многократно е казвал, че косовската полиция не може напълно да охранява дългата 350 километра граница със Сърбия и с множеството незаконни точки за влизане в страната, използвани от престъпници.

На 24 септември около 30 сръбски въоръжени мъже преминаха в Северно Косово, убиха полицай и издигнаха барикади, преди да започнат продължила часове престрелка с косовската полиция. Трима въоръжени мъже бяха убити, припомня медията.

Косово има ограничен брой служители на правоприлагащите органи в четирите си северни общини, където живее по-голямата част от етническото сръбско малцинство, след като косовските сръбски полицаи напуснаха работата си миналата година.

Опасявайки се от ескалация, НАТО подсили KFOR, която обикновено разполага с 4500 войници, с допълнителни 200 войници от Обединеното кралство и повече от 100 от Румъния. Освен това бе изпратено по-тежко въоръжение, за да се подсили бойната мощ на мироопазващите сили.