Преди няколко дни оператор на дрон от Трета десантно-щурмова бригада (създадена чрез сливане на подразделенията на ССО "Азов“ от бивши ветерани от едноименния батальон) на Харковско направление забеляза цел, която на пръв поглед изглеждаше като руска термобарична ракетна установка ТОС-1. След унищожаването му с удар на БпЛА обаче се оказа, че това не е ТОС-1, а "нещо много по-странно и рядко“, отбелязва американското списание Forbes.

По данни на бригадата това е нов тип ракетно превозно средство, комбиниращо корпуса на стария танк Т-72Б от 70-те години на миналия век и също толкова старата пускова установка РБУ-6000 за военноморски противоподводни ракети - "Франкенщайн“ от теглич и военноморска ракетна установка“.

Както отбелязва Forbes, поредната импровизирана машина ‚Франкенщайн“ е още едно доказателство за нарастващите проблеми за руснаците.

"Руската армия влезе във войната в Украйна с около 50 ТОС-1 в експлоатация и загуби половината от тях. Недостигът на ТОС-1 обяснява защо Русия очевидно внася севернокорейски ракетни превозни средства, а също и защо закрепва морски ракетни установки към тях изоставени Т-72Б, хиляди от които са в складове в цяла Русия“, пише изданието.

Както отбелязва изданието, тези ракетни установки, макар и първоначално предназначени за потапяне на подводници, все още не са лошо оръжие за наземни битки, дори въпреки тяхната неточност.

Проблемът обаче е в обсега на стрелба - той е наполовина по-малък от този на TOC-1. И колкото по-близо е пусковата установка до предната линия, толкова по-голям е рискът, на който е изложен от противника.

"Фактът, че украинците извадиха от строя половината от руските ТОС-1, подчертава тази опасност. Не без причина, откакто наземните РБУ-6000 за първи път се появиха в Украйна преди около година, руснаците непрекъснато увеличават въоръжението им“, пише Forbes.

И въпреки че корпусът на T-72B е по-защитен от, да речем, камион "Урал“, Forbes отбелязва: "РБУ-6000 си е РБУ-6000, независимо към какво го прикрепят инженерите“. Това са 12 крехки ракети, всяка от които почти сигурно ще изгори, ако бъде ударена от експлозиви, артилерийски фрагменти или дори няколко картечни снаряда.