Съединените щати поддържат засилено военно присъствие в Близкия изток. Американските сили там наброяват около 50 000 войници, повече от 10 бойни кораба и четири изтребителни ескадрили на ВВС, съобщава Associated Press.

Силите на САЩ са разположени в целия регион както за защита на съюзниците, така и за противодействие на нападение, казват няколко американски служители пред информационната агенция.

USS Abraham Lincoln и три от неговите разрушители са в Оманския залив, а два разрушителя на ВМС на САЩ са в Червено море. Подводницата с управляеми ракети USS Georgia, която Остин изпрати в региона миналия месец, беше в Червено море и остава в Централното командване на САЩ, но официални лица отказаха да кажат къде.

В Източното Средиземноморие има шест военни кораба на САЩ, включително десантния кораб USS Wasp с 26-та морска експедиционна единица на борда. В района има и три разрушителя на ВМС.

Около половин дузина изтребители F/A-18 от USS Abraham Lincoln бяха преместени в наземна база в региона.

Миналия месец ВВС на САЩ изпратиха допълнителна ескадрила от модернизирани изтребители F-22, с което общият брой на наземните изтребители в Близкия изток достигна четири.

Силите включват също ескадрила от щурмови самолети A-10 Thunderbolt II, F-15E Strike Eagle и изтребители F-16. ВВС не посочват от кои държави летят самолетите.

Ескалация между Израел и Хизбула

Вчера, 19 септември, израелски самолети нанесоха удари по редица цели на Хизбула в Ливан. Евреите удариха няколко десетки пускови установки. Други цели на терористичната групировка също бяха атакувани.

Хизбула казва, че Израел е прекрачил "червената линия" и групата обеща да продължи ракетните атаки, които е предприела, след като ХАМАС нападнаха Израел на 7 октомври, поставяйки началото на войната в Газа.