Средните глобални температури за трите месеца на лятото (юни, юли и август) са били най-високите, измервани някога, като са счупили рекорда, поставен през 2023 г., съобщи европейската програма "Коперник", предава Kathimerini.

"През последните три месеца земното кълбо преживя най-горещите юни и август, регистрирани някога, най-горещия ден, регистриран някога, и най-горещото лято, регистрирано някога", заявява Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени "Коперник", в прессъобщение.

"Тази рекордна поредица увеличава вероятността 2024 г. да бъде най-топлата година, регистрирана някога", надминавайки предишния рекорд, поставен през миналата година, допълва тя, поради увеличаването на концентрациите на парникови газове, отделяни вследствие на човешката дейност.

Рекордни температури през август

Държави като Испания, Япония, Австралия (в разгара на зимата в южното полукълбо) и провинции в Китай обявиха тази седмица, че са регистрирали рекордно високи температури през август.

В глобален мащаб август 2024 г. изравни температурния рекорд за съответния месец на всяка година, държан от този през 2023 г., с 1,51°С над средната стойност за прединдустриалния период (1850-1900 г.), с други думи над границата от 1,5°С, която е най-амбициозната цел на Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните на "Коперник" (които се различават леко от данните на еквивалентните агенции в САЩ, Япония и Обединеното кралство) тази знакова граница е била надхвърлена през 13 от последните 14 месеца.

През последните десет месеца средната температура е била с 1,64°С над прединдустриалния период, според същия източник. 2023 г. приключи със средна глобална температура от 1,48°С, а 2024 г., белязана на свой ред от горещи вълни, суши и екстремни наводнения, има голям шанс да стане годината, в която границата ще бъде надхвърлена.

Тази аномалия обаче трябва да се наблюдава в продължение на десетилетия, за да се смята, че климатът, който понастоящем се смята, че е с около 1,2°С над прединдустриалния период, вече се стабилизира на ниво над 1,5°С.