Президентът на САЩ Джо Байдън, който обяви на организираната от Вашингтон среща на върха за демокрация за отпускането на 424 милиона долара за програми за подпомагане на други страни за укрепване на демокрацията, всъщност обяви създаването на фонд за намеса във вътрешните работи на други държави. Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов, цитиран от TACC.

"На тази среща на върха президентът на САЩ Байдън обяви стартирането на инициативата за демократично обновление, която предвижда отпускане на 424,4 милиона долара за подкрепа на лоялни (на Вашингтон) държави по света. Вече е ясно, че ще има "фонд за намеса във вътрешните работи "на нелоялни държави. "На Западния фронт – нищо ново", написа сенаторът на страницата си във "Фейсбук“.

Той нарече самата среща на върха "претенциозно събитие“, което "със заглавието си трябваше да покаже, първо, кой, според тях, представлява демокрацията на планетата, и второ, кой се е самоупълномощил да присъжда това почетно звание“. "Идеята обаче тук, разбира се, не е просто преглед на силите в очакване на предстоящите битки за демокрация. Всичко е свързано с въвеждането на една много проста идея в съзнанието на света: който е против еднополюсния свят, той е против демокрацията. Измамата е доста примитивна, но изпълнява най-важната идеологическа мисия да замаскира геополитическите причини за сегашните кризи в ценностите“, смята политикът.

Косачев е убеден, че подобна тотална реидеологизация на международните отношения е била необходима поради факта, че "еднополюсният модел се пука по шевовете под натиска на стремежа на много държави към по-демократични правила в света“. Според него принципът на подбор на поканените на "срещата на върха за демокрация" е по-скоро геополитически. "Ключовият аспект не е вътрешната политика, а външната: безупречна лоялност към Америка. От тази гледна точка поканеният Ирак е много по-демократичен от непоканената Унгария, въпреки че много граждани на тези държави биха могли, меко казано, да спорят с това. Всъщност това е основният критерий за "демократичност“ на тази или онази държава: колкото е по-лоялен, толкова е по-демократ "- каза заместник-председателят на Съвета на федерацията.

"Критерият за лоялност като истинска основа на "фейс контрол“ на срещата на върха е отличен сигнал за всички псевдодемокрации в света: декларирайте твърд курс към Запада, гласувайте правилно в ООН и ще ви бъде позволено да правете каквото искате у дома“, добави сенаторът.

Превод и редакция: Юлиян Марков