Конгресът на САЩ прие законопроект за краткосрочно финансиране, с което предотврати спирането на работата на правителството, съобщи CNN.

Конгресът прие временна мярка за финансиране преди критичния краен срок в полунощ на 30 септември, президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроекта късно вечерта в събота.

След седмици на борба между републиканците в Камарата на представителите и неуспешен опит да се приеме законопроект за спиране на финансирането в Камарата, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви предложението за спиране на финансирането в събота сутринта. Законопроектът е приет от Камарата на представителите с преобладаващо двупартийно гласуване, след което  изпратен в Сената. Окончателният вот е 88 гласа "за" на 9 гласа "против".

Законопроектът ще запази финансирането на правителството до 17 ноември и включва помощ за природни бедствия, но не и допълнително финансиране за Украйна или за сигурността на границите.

Опасения относно финансирането на Украйна: Първоначално временният законопроект включваше финансиране за Украйна, за да се помогне на Киев да се бори с пълномащабното нахлуване на Русия, но средствата отпаднаха, след като някои консерватори изразиха възражения по време на преговорите.

Сенаторът от Демократическата партия в Колорадо Майкъл Бенет задържа за кратко гласуването на законопроекта, след като възрази срещу липсата на финансиране в него. Двупартийните членове на ръководството на Сената публикуваха съвместно изявление, в което се ангажираха да гласуват по-нататъшното финансиране на помощта за Украйна "през следващите седмици".

Ръководството на демократите в Камарата на представителите заяви в изявление, че очаква Маккарти да внесе за гласуване отделен законопроект за помощ за Украйна.

"При никакви обстоятелства не можем да допуснем американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсната", заяви Джо Байдън в изявление.

"Въпреки че председателят и огромното мнозинство от Конгреса са непоколебими в подкрепата си за Украйна, в този законопроект няма ново финансиране за продължаване на тази подкрепа. Не можем при никакви обстоятелства да позволим американската подкрепа за Украйна да бъде прекратена. Очаквам председателят да спази ангажимента си към народа на Украйна и да предостави необходимата подкрепа, за да помогне на Украйна в този критичен момент“, заяви Байдън.