Камарата на представителите на САЩ прие годишния законопроект за разрешаване на бюджета за отбрана, с което пакетът за политиката и финансирането на Пентагона на стойност 886 млрд. долара е изпратен на бюрото на президента Джо Байдън, съобщи The Hill.

Гласуването е било подкрепено от 310 членове на долната камара на Конгреса, докато 118 са били "против". 45 демократи и 73 републиканци са се обявили против мярката. Камарата на представителите прие закона при суспендиране на правилата, което означава, че е необходимо мнозинство от две трети.

Окончателният вариант на Закона за националната отбрана (National Defense Authorization Act - NDAA), съгласуван между Камарата на представителите и Сената, преодолява съпротивата на твърдолинейните консерватори, които възразиха срещу изключването от него на редица поправки, приети от Камарата през лятото, за да се премахнат така наречените от тях "будни" политики на Пентагона.

Проектозаконът продължава действието на Инициативата за предоставяне на помощ за сигурност на Украйна, разрешавайки в нейните граници разпределянето на 300 милиона долара за финансовите 2024 и 2025 години (т.е. до септември 2025 г.).