Конгресът на САЩ забрани на американския президент да извежда страната от НАТО без съгласието на законодателите. Съответната клауза се съдържа в Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA) за фискалната 2024 година, одобрен от двете камари на Конгреса.

По-рано вестник The New York Times съобщи, че евентуална победа на бившия лидер на Белия дом Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г. може да доведе до напускане на страната от НАТО. Тръмо многократно е говорил за желанието си САЩ да напуснат НАТО.

"Президентът не може да спре, прекрати [участието на САЩ], денонсира [договора] или да се оттегли от Северноатлантическия договор, подписан във Вашингтон на 4 април 1949 г., освен със съвета и съгласието на Сената [на Конгреса на Съединените щати ], предмет на одобрението на две трети от присъстващите сенатори или съгласно закона на Конгреса“, се казва в документа.

Според вестник The Hill този елемент е въведен по предложение на сенатора от Демократическата партия Тим ​​Кейн (щата Вирджиния) и сенатора от Републиканската партия Марко Рубио (щата Флорида). "НАТО стои силно в отговор на военните действия на Русия в Украйна и нарастващите предизвикателства по света“, цитира публикацията думите на Кейн. Според него предложението за ограничаване на изтеглянето от НАТО "потвърждава подкрепата на САЩ за този критичен съюз, който служи като основа за националната сигурност на страната ни“.

"Трябва да гарантираме защитата на нашите национални интереси и безопасността на нашите демократични съюзници“, заяви на свой ред Рубио.

Следващите президентски избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г. На 25 април настоящият президент Джо Байдън обяви, че ще се кандидатира за преизбиране на най-високата държавна длъжност в САЩ. Тръмп обяви влизането си в предизборната надпревара през ноември 2022 г.