Конгресът на САЩ одобри временен законопроект за разходите, за да запази правителството финансирано до март и да предотврати частично затваряне на федералните агенции, започващо в края на следващата седмица. Това е съобщил  правителствен източник пред агенция Reuters.

Говорител на лидера на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър е заявил, че текстът на споразумението за финансиране се очаква да бъде публикуван онлайн в неделя (14 януари).

Към днешна дата финансирането за някои федерални агенции в САЩ, включително Министерството на транспорта, приключва на 19 януари, докато други, като Министерството на отбраната, изтичат на 2 февруари.

Демократите и републиканците в Конгреса постигнаха споразумение на 7 януари на стойност 1,59 трилиона долара за финансиране на правителството през текущата фискална година. 

Но ако не могат да приемат сделка до 19 януари, тогава правителствените служби ще трябва да започнат да затварят. 

Някои законодатели смятат, че законопроектът за краткосрочното финансиране е необходим, за да даде време на двупартийните преговарящи в Камарата на представителите и Сената да постигнат съгласие по законопроектите за разходите за цялата фискална 2024 г. и на Конгреса да приеме законодателство.

В четвъртък Шумър предприе първата процедурна стъпка, за да прокара законопроекта за временно финансиране през Сената в началото на следващата седмица.

През ноември САЩ вече одобриха краткосрочно правителствено финансиране без средства в подкрепа на Украйна и Израел, за да се избегнат спиране на работата на правителството.

След като сключи споразумение в началото на януари за финансиране на правителството до 2024 г., президентът на САЩ Джо Байдън призова републиканците в Конгреса да одобрят допълнително финансиране, включително повече от 60 милиарда долара за Украйна.

Междувременно демократите в Камарата на представителите тази седмица отхвърлиха исканията на председателя Майк Джонсън за нови по-строги мерки за сигурност на границата в замяна на подкрепа за помощта за Украйна.